Kyynpurema

Purema-alueelle kehittyy nopeasti turvotusta ja kipua ja siinä voidaan mahdollisesti havaita pienet pistoreiät, yleensä kaksi vierekkäin noin 0,5 cm päässä toisistaan.

Kyynpureman saanut koira tai kissa kuuluu aina eläinlääkärin hoitoon. Yleisoireita kyyn puremissa ovat esimerkiksi väsymys ja selittämätön kipuilu. Älä rasita tarpeettomasti lemmikkiäsi liikunnalla. Lepo hidastaa myrkyn kulkeutumista elimistössä. Älä puristele aluetta, vahingoitat kudoksia.

Kyyn myrkky aiheuttaa paikallisia hyytymishäiriöitä, kudosten kasvanutta läpäisevyyttä, kudostuhoa, turvotusta ja kuoliota. Myöhemmin myrkytyksestä voi seurata rytmihäiriöitä ja noin kolmanneksella koirista todetaan pureman aiheuttavan vaurioita sydänlihassoluihin. Usein koiralla purema voi johtaa keuhkoturvotukseen, munuaiskudoksen tuhoutumiseen tai munuaisten vajaatoimintaan.

Kyyn purema on todella kivulias ja lemmikki tarvitsee voimakkaan kipulääkityksen. Älä kuitenkaan anna lemmikillesi ihmisten kipulääkkeitä, ne voimistavat hyytymishäiriöitä ja vahingoittavat kyyn myrkyn heikentämiä munuaisia ja ruoansulatuskanavaa. Eläinlääkäriltäsi saat sopivan lääkityksen. Tärkein hoitomuoto puremissa on suonensisäinen nesteytys, jolla tuetaan munuaisten toimintaa vaurioiden välttämiseksi.