Koiran ennaltaehkäisevä terveydenhuolto
Hyväkuntoinen ja hoidettu koira on ilo omistajalleen. Ennaltaehkäisevä terveydenhoito lisää koiran elämänlaatua. Koira on elinvoimaisempi ja aktiivisempi. Ennaltaehkäisevä terveydenhoito on taloudellista, koska sen kustannukset ovat pienemmät kuin sairaudenhoidon kustannukset. Ennaltaehkäisevän terveydenhuollon tehtävänä on myös pyrkiä havaitsemaan ja estämään koirasta ihmiseen mahdollisesti siirtyvät tartuntataudit.
Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto koostuu monista elementeistä:
1. Rokotukset: Rokotusten tarkoituksena on estää koiran sairastuminen vaarallisiin, jopa tappaviin infektiotauteihin. Useimmat taudit, joita vastaan rokotetaan, ovat virusten aiheuttamia, eikä niihin ole varmasti tehoavaa lääkitystä. Ensimmäiset rokotukset annetaan 12 viikon iässä, rokote tehostetaan noin 1 kk kuluttua ja tehosteen yhteydessä annetaan tarvittaessa rabiesrokotus. Rokotukset uusitaan 1-3 vuoden välein.
2. Loistorjunta: Kasvavien pentujen loistartuntojen lääkintä on erityisen tärkeää koska pentu altistuu loistartunnalle jo emänsä välityksellä. Loistartunta heikentää pennun vastustuskykyä ja hidastaa kasvua. Ensimmäiset loislääkitykset antaa pennun kasvattaja. Pennun omistaja antaa loislääkityksen kaksi viikkoa ennen ensimmäistä rokotuskertaa ja n. kaksi viikkoa sen jälkeen. Aikuiselle riittää yleensä lääkitys 1-2 kertaa vuodessa. Mahdollinen loistartunta voidaan tutkia ulostenäytteestä laboratoriossa.
3. Oikea ravinto: Tasapainoisesta ravinnosta huolehtiminen on erityisen tärkeää. Ravitsemukselliset tarpeen vaihtelevat riippuen koiran iästä, rodusta, fysiologisesta tilasta ja käyttötarkoituksesta. Keskustelemalla hoitohenkilökunnan kanssa voidaan sopia kulloiseenkin tilanteeseen sopiva ruokinta. Täten voidaan estää liikalihavuus, tai toisaalta aliravitsemus. Oikealla ravitsemuksella voidaan myös tukea erilaisten sairauksien tai allergioiden hoitoa.
4. Liikunta: Riittävä liikunta on tarpeellista kaikenikäisille koirille. Liikunta pitää huolta lihaskunnosta, estää liikalihavuutta, sydänsairauksia ja lievittää stressiä.
5. Kastraatio ja sterilointi: Kivesten/ kohdun ja munasarjojen poistaminen ehkäisee nartulla ei-toivottua kiimakäyttäytymistä, nisäkasvainten kehittymistä, kohtutulehduksia ja ei-toivottujen pentujen syntymistä ja uroksella merkkailemista, eturauhasvaivoja, kiveskasvaimia, saattaa lieventää hormonaalista aggressiivisuutta toisia uroksia kohtaan ja muita käytösongelmia.
6. Hammashoito: Rokotusten yhteydessä tapahtuvan vuositarkastuksen yhteydessä tarkistetaan hammaskiven muodostuminen, ikenien ja hampaiden kunto. Kotona tapahtuvaan hoitoon kuuluu hampaiden harjaus. Hampaiden kotihoidon ohjausta saat hoitohenkilökunnalta.
7. Koulutus ja käsittely: Perustottelevaisuuskoulutus ja käsittelyyn totuttaminen kuuluu jokaiselle koiralle. Pennun koulutus alkaa heti sen kotiuduttua uuteen kotiin, aluksi leikin varjolla. Pentua kannattaa totuttaa käsittelyyn tarkistamalla hampaat, silmät, anturat, sukuelimet ja peräaukon seutu vähintään viikottain, tämä on tärkeää jotta pennusta kasvaisi helposti käsiteltävä aikuinen. Penturokotusten tultua voimaan kannattaa tutustua paikallisten koirakerhojen koulutustarjontaan, useilla koirakerhoilla on tarjolla pennuille suunnattuja perustottelevaisuuskursseja. Säännöllinen, vaikka lyhytkestoinenkin harjoitus tekee mestarin ja koiran kanssa on miellyttävä liikkua vaikkapa ruuhka-aikana kaupungilla.