Ylipaino
Ylipainoisuus on koiran ja kissan ravitsemuksellisista sairauksista yleisin. Sillä on useita haitallisia vaikutuksia elimistöön. Ylipaino on yleisintä vanhemmilla eläimillä, nartuilla, ja se on kaksi kertaa yleisempää kastroiduilla ja steriloiduilla lemmikeillä. Tämä aiheutuu muuttuneesta hormonitoiminnasta johtuvasta aktiivisuuden vähenemisestä ja liiallisesta energiansaannista suhteessa aineenvaihdunnan vähenemiseen.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että ylipainoisuus altistaa mm. tuki- ja liikuntakudosten sairauksille, hengityselinsairauksille, sydän- ja verenkiertoelinten sairauksille, maksasairaudelle, sokeritaudille, heikentää lämmönsäätelykykyä, aiheuttaa ruoansulatuskanavan häiriöitä, alentaa elimistön puolustusreaktioita, lisää anestesian riskejä sekä vaikuttaa mielialaan ja aktiivisuuteen haitallisesti.
Ylipainon syynä tavallisesti on liiallinen energian saanti verrattuna energian kulutukseen. Suureksi osaksi tämä johtuu kaupallisten ruokien erittäin hyvästä maistuvuudesta. Lisäksi useille eläimille annetaan ruoantähteitä, makupaloja ym. normaalien ruoka-annosten lisäksi.
Lihavuutta voidaan arvioida käsin tunnustelemalla. Jos lemmikin kylkiluut tuntuvat helposti, koira on todennäköisesti normaalipainoinen. Jos tunnet rasvakudosta ihon ja kylkiluiden välissä tai kylkiluita on vaikea löytää, on lemmikkisi ylipainoinen. Kissoilla ylipainoisuuden merkkinä alavatsa usein roikkuu. Ylipainoisuuden arviointi saattaa joskus tuottaa vaikeuksia, mutta eläinlääkärikäyntien yhteydessä voidaan tilannetta tutkia ja merkitä paino ylös esim. vuosittain.
Ennen kuin alat laihduttaa lemmikkiäsi, tulisi sille tehdä terveydentilan tutkimus. Tämän tarkoituksena on sulkea pois sellaiset lihavuudelta näyttävät tilat, joiden syynä onkin hoitoa vaativa sairaus.
Laihtuminen perustuu energian kulutuksen kasvattamiseen, energian saantia tulee samalla pienentää. Energiankulutusta voidaan suurentaa lisäämällä liikuntaa. Joskus tämä voi olla vaikeaa, kun kyseessä on todella lihava, huonokuntoinen lemmikki. Näissä tilanteissa dieettiä tulee sisukkaasti jatkaa, kunnes liikuntakin tulee vähitellen mahdolliseksi. Tärkeää lemmikin laihduttamisessa on, että koko perhe on asiassa mukana.
Laihduttamisen alussa punnitse koirasi määrävälein samalla vaa'alla, esim. vastaanotolla. Punnitus on tietenkin maksuton eikä sitä varten tarvitse varata aikaa.
* Syötä koiralle tasapainotettua, laihdutukseen tarkoitettua ruokaa lemmikin tavoitepainon mukaan laskettu määrä vuorokaudessa.
* Ruoka annetaan useina annoksina, optimi on 3-4 kertaa.
* Jätä pois välipalat!
* Lisää liikuntaa.
* Pidä lemmikki pois keittiöstä kun valmistat ruokaa tai tarjoat ruokaa muille.
* Punnitse lemmikkisi kerran viikossa ja pidä kirjaa sen painosta.
* Älä anna mitään muuta kuin laihdutusruokaa, pienikin määrä muuta mitätöi aloitetun laihduttamisen.
* Jos lemmikkisi ei kaikesta huolimatta laihdu, ota yhteys eläinlääkäriin epäonnistumisen syyn selville saamiseksi.
Painonpudotustavoite kuukaudessa on kissalle noin 50-100g, pienelle koiralle noin 225 g, keskikokoiselle koiralle 400 - 500 g, suurelle koiralle noin 1kg.
Laihduttaminen lemmikin aikaisemmalla ruoalla ei onnistu koskaan. Tämä johtuu siitä, että pienennetyn annoksen takia sillä on jatkuva nälkä ja toisaalta tärkeiden ravintoaineiden puutostiloja saattaa syntyä. Hoitohenkilökunta osaa auttaa oikean ruuan valinnassa ja sen käytön opastamisessa. Tehokkaan ruokavalion lisänä tarjotaan vain raikasta vettä.