Krooninen munuaisvika
Munuaisten päätehtävä on suodattaa verestä aineenvaihdunnan lopputuotteita, kuona-aineita. Munuaiset huolehtivat myös elimistön neste-, happo-emäs-, ja elektrolyyttitasapainon säätelystä ja osallistuvat myös verenpaineen ja punasolutuotannon säätelyyn.
Munuaisten vajaatoiminta on vanhoilla kissoilla varsin yleinen sairaus.
Kun munuaissairauden oireet alkavat näkyä, on ainakin 2/3 munuaiskudoksesta vahingoittunut. Vahingoittuneet munuaiset eivät pysty poistamaan elimistön kuona-aineita eivätkä ne pysty ohjaamaan vettä ja elektrolyyttejä takaisin elimistöön. Lievissä tapauksissa eläin pystyy korvaamaan munuaisten toimintavajeen juomalla enemmän ja vastaavasti virtsaamalla enemmän. Valitettavasti tässä huuhtelussa menetetään myös paljon arvokkaita aineita. Vähitellen elimistöön alkaa kuitenkin kertyä haitallisia aineita ja seurauksena on virtsamyrkytys.
Munuaistaudin oireita ovat esim. ruokahaluttomuus, lisääntynyt juominen, lisääntynyt virtsaaminen tai virtsaamiskyvyttömyys, huono karvapeite, alakuloisuus ja oksentelu. Oireet voivat ilmaantua yhtäkkiä tai kehittyä hiljakseen pidemmän ajan kuluessa.
Munuaissairauksiin on useita syitä, mm. perinnölliset tekijät, infektiot, haitalliset kemikaalit ja ravitsemukselliset tekijät. Usein ei syytä edes voida saada selville. Tutkimuksilla voidaan kuitenkin saada tietoa sairauden vakavuudesta ja aloittaa tarvittava tukihoito.
Krooniseen munuaisvikaan ei ole parannuskeinoa, mutta ruokavaliolla ja tukihoidolla voidaan parantaa eläimen elämänlaatua. Eläimen on saatava riittävästi vettä ja sen on päästävä virtsaamaan usein. Eläinlääkäriltäsi saat sairaalle lemmikillesi sopivan ruokavalion tai ravintolisän. Munuaisvikaisten ruokia käytetään vasta, kun kyseessä on kolmannen asteen munuaisten vajaatoiminta.
Älä anna lemmikille munuaisten vajaatoimintaan tarkoitettuja ruokia ilman eläinlääkärin suositusta!
Varhaisessa vaiheessa aloitettu proteiinien rajoittaminen ruokavaliossa aiheuttaa lihaskatoa eläimen korvatessa riittämätöntä proteiinien saantia omasta elimistöstään.