Koiran herpesvirus

Koiran herpes on yleisesti esiintyvä virusinfektio, jota esiintyy kaikkialla maailmassa. Se on erittäin tarttuva ja kun koira on kerran saanut tartunnan, se kantaa virusta loppuelämänsä. Vastasyntyneille pennuille herpes on hengenvaarallinen.

Aikuisesta koirasta voi olla vaikea havaita herpestä, koska sairaus on pitkiä aikoja lepotilassa. Se aktivoituu stressitilanteessa esim. tiineyden aikana. Akuutissa vaiheessa oleva herpesinfektio ilmenee pieninä rakkuloina tai haavaumina sukupuolielimissä tai ylähengitysteiden limakalvoilla (nielu, suu, kuono). Herpesvirus tarttuu sairaan ja terveen koiran suorassa kosketuksessa esim. emästä vastasyntyneeseen pentuun tai ylähengitystie-eritteiden välityksellä. Virus voi myös siirtyä syntymättömiin pentuihin istukan kautta. Koiran herpesvirus tarttuu vain koiriin.


Herpesinfektio ei ole suoraan vaarallinen aikuiselle koiralle, mutta syntymättömät pennut voivat saada tartunnan istukan kautta ja heiketä nopeasti. Tiineys voi päättyä keskenmenon tai kohtukuolemiin. Seurauksena voi olla myös pienten ja heikkojen pentujen syntyminen. Nämä saattavat kuolla ensimmäisten elinpäivien aikana.

Rokotus

Vastasyntyneet pennut voidaan suojata herpesinfektion kliinisiltä oireilta rokotuksilla. Rokotteita ei anneta pennuille, vaan tiineelle nartulle, joka siirtää immuniteetin ternimaidon kautta vastasyntyneille pennuille. Tämä pienentää merkittävästi riskiä, että pennut sairastuvat tai kuolevat herpesinfektion vuoksi.

On tärkeää, että narttu rokotetaan herpestä vastaan kaksi kertaa jokaisen juoksun/tiineyden aikana. Sekä sairastuneet että terveet nartut voidaan rokottaa.

Ensimmäinen rokotus annetaan nartulle juoksun alusta, ennen kuin astutuksesta on kulunut 10 vuorokautta. Toinen rokotus annetaan 1-2 viikkoa ennen synnytystä.