Kissan ennaltaehkäisevä terveydenhuolto

Ennaltaehkäisevä terveydenhoito lisää kissan elämän laatua ja on myös taloudellisempaa verrattuna sairaudenhoitoon. Sen avulla vältetään monet käyttäytymis- tai terveysongelmat, samoin vähennetään tai estetään kissasta ihmiseen leviävien tartuntojen riskiä.

Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto rakentuu monista elementeistä:

1. Rokotukset: Rokotukset suorittaa eläinlääkäri. Tavallisesti rokotetaan kissaruttoa ja kissaflunssia, sekä rabiesta vastaan. Ensimmäiset rokotukset annetaan 12 viikon iässä, rokote tehostetaan noin 1 kk kuluttua ja tehosteen yhteydessä annetaan tarvittaessa rabiesrokotus. Rokotukset uusitaan 3 vuoden välein.

2. Loistorjunta: Lähes kaikilla pennuilla on suolistoloistartunta. Eläinlääkärisi suosittaa loislääkityksen antamista riittävän usein ja säännöllisesti loisista pääsemiseksi. Loislääkitykset aloitetaan ennen rokotuksia hyvän immuniteetin turvaamiseksi. Loislääkityksen tulos voidaan varmistaa ulosteesta suoritettavalla laboratoriotutkimuksella. Myös ulkoloisten torjunta on suoritettava tarpeen vaatiessa. Kissan ehkä yleisimpiin ulkoloisiin kuuluu korvapunkki, mikroskooppisen pieni loinen, joka muodostaa korvakäytävään ruskeaa eritettä. Eläinlääkäri suosittelee kuhunkin tapaukseen sopivan hoidon.

3. Oikea ravinto: Ravinnosta huolehtiminen kuuluu ennaltaehkäisevän terveydenhuollon kulmakiviin. Pennulla oikea ravitsemus turvaa täysipainoisen kasvun, hyvän immuniteetin, estää liikalihavuuden tai erilaisten aineenvaihduntasairauksien syntymisen. Oikealla ravitsemuksella voidaan lisäksi tukea aineenvaihdunta-, virtsatie-, suolisto-, ja sydänsairauksien hoitoa. Kissa poikkeaa ravintovaatimuksiltaan huomattavasti koirasta. Kissan tulee mm päivittäin saada monityydyttymättömiä rasvahappoja (EFA), ja aminohapoista mm. tauriinia. Klinikan henkilökunta auttaa kuhunkin kissan elämänvaiheeseen sopivan ruokavalion löytämisessä.

4. Liikunta: Liikunta on tärkeää kaikenikäisille kissoille. Liikunta voimistaa lihaskuntoa, estää liikalihavuutta, sydänsairauksia ja lievittää stressiä.

5. Kastrointi/sterilointi (kivesten/kohdun ja munasarjojen poistaminen): Estää ei-toivottua ja häiritsevää kiimakäyttäytymistä ja virtsalla merkkailua, nisäkasvainten kehittymistä, kohtusairauksien kehittymistä ja ei-toivottujen pentujen syntymistä. Kastrointi ja sterilointi suoritetaan noin 9 kk:n ikäisestä lähtien.

6. Hammashoito: Eläinlääkäri tarkistaa rokotusten yhteydessä kissan suun terveydentilan. Kissalle kehittyy helposti ientulehdusta ja hammaskiveä, hampaissa saattaa olla syöpymää ja henki haisee pahalle. Tällöin on paikallaan poistaa hammaskivi, hoitaa ientulehdus ja tarvittaessa poistaa kipua tuottavat huonokuntoiset hampaat. Kotihoitoon eläinlääkäriltä tai apteekista on saatavana koirille ja kissoille tarkoitettuja ruokia ja muita valmisteita, joilla hammaskiven muodostumista voidaan ehkäistä.

7. Säännöllinen vuositarkastuksilla pyritään havaitsemaan terveydentilan muutokset ja aloittamaan tarvittaessa hoito mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Klinikkamme vuositarkastus sisältää kliinisen tutkimuksen, perusverinäytteiden, ulostenäytteen sekä virtsanäytteen tutkimisen. Tarkastuspaketin hinnan löydät hinnastostamme.