Leikkauspotilaan
kotihoito-ohjeet
Nämä ohjeet ovat kissoille ja koirille, katsothan jyrsijöille ja kaneille omat ohjeet täältä!
Potilaskohtaiset ohjeet saattavat erota alla olevista leikkauksesta riippuen. Noudattakaa klinikalta saamianne ohjeita tai varmistakaa epäselvissä tapauksissa ohjeistus vielä puhelimitse.
LEIKKAUSPOTILAAN JATKOHOITO-OHJEET
Nukutuksesta herätessään eläimen ruumiin lämpötila on alhainen ja sillä saattaa herätessään olla vilunpuistatuksia. Potilas ei heti herättyään hallitse kunnolla liikkeitään, joten on seurattava, ettei se vahingoita itseään. Rakon ja suolen sulkijalihakset eivät aina heti narkoosin jälkeen toimi normaalisti ja eläimelle saattaa sattua "vahinkoja".
Rauhoituksesta heräilevän lemmikin on annettava herätä rauhassa, kuitenkin aikuisen valvonnassa. Mahdolliset perheen muut lemmikit on syytä pitää erillään toipilaasta, kunnes tämä on kunnolla herännyt. Myös lapsille on hyvä kertoa, että lemmikki on vielä väsynyt ja sitä ei saa häiritä. Lemmikki saattaa käyttäytyä arvaamattomasti herätessään.
RUOKAA JA JUOMAA annetaan vasta kun eläin on kunnolla herännyt!
LEIKKAUSHAAVAN HOITO: Eläin EI SAA NUOLLA tai vaurioittaa leikkaushaavaa. Se voidaan estää käyttämällä kauluria, pukua tms. Haavaa voi tarvittaessa puhdistaa esim. laimennetulla Betadinella. Jos haava-alueella esiintyy huomattavaa turvotusta, vuotoa, pahaa hajua tai muuta poikkeavaa, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin.
POTILAAN LÄÄKITYS: Lääkitys kotiutusohjeessa olevan ohjeen mukaan. Antibioottikuurin keskenjättäminen saattaa aiheuttaa vastustuskykyisten bakteerikantojen syntymisen, joten on erittäin tärkeää, että lääke annetaan säännöllisin väliajoin ohjeen mukaisesti loppuun saakka.
Klinikallamme annetaan usein laserhoito leikkaushaavaan heti leikkauksen jälkeen (huom! ei kuitenkaan esim. kasvainten poistoissa!), tämä edesauttaa paranemista huomattavasti, etenkin jos laserhoito annetaan uudelleen seuraavana päivänä ja tästä muutaman päivän kuluttua. Kokemuksemme mukaan laserhoidon antaminen nopeuttaa haavan paranemista.